• +90 212 702 00 00
  • +90 532 281 01 42
  • info@muayene.com
trarbgzh-TWenfrkadefaru

Gaz Yakma Tesisleri Muayene ve Testleri

Termik Oksidasyon Tesisleri Muayenesi

Yakma olayı, yanabilir atıkların kül ve cüruf gibi bir kalıntıya dönüştürülmesi sürecidir. Atıklar doğrudan yakılabilir ya da ısıl değerini arttırmak ve yakmak tesisinde daha etkin süreç kontrolü sağlamak amacı ile ön işleme de tabi tutulabilir. Bu şekilde ön işleme tabi tutulmuş atıklar, kömür veya başka yakıtlar ile birlikte ısı geri kazanımla yakma tesislerinde yakılabilir.

Büyük şehirlerde zaman zaman yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin nedeni, sanıldığı gibi yanmamış doğalgaz değil, atık gazlardır. Kirletici gazların oluşumu, hava kalitesi konusunda ciddi bir problemdir. Termik oksidasyon yöntemi, parlayıcı ve patlayıcı ortamlarda da kullanılmakta ve toplam organik karbon miktarı tespit edilmektedir.

Termik sistemlerde egzoz gazları, 600-700 derece sıcaklığa sahip bir odada bir süre bekletilmekte ve sisteme ilave hava gönderilerek karbonmonoksit ve hidrokarbonların okside olması sağlanmaktadır. Ancak termik sistemler nitrik oksitlerin düşürülmesinde etkili olamamaktadır. 1970’lerde kullanılan bu sistemler bugün tamamen terkedilmiş ve yerini katalitik sistemlere bırakmıştır.

Oksidasyon katalisti, termal oksidasyona benzer. Daha çok karbonmonoksit ve hidrokarbonların emisyon kontrolünde kullanılır. Tepkimeler için yeterli miktarda oksijen olması gerekir.

İçten yanmalı motorlardan çıkan kirletici maddelerin bir kısmı yanma ürünü olan egzoz gazları içinde havaya karışmaktadır. Bir kısım kirleticiler de karter havalandırması ve yakıt deposu ile karbüratördeki buharlaşmalar sonucu oluşmaktadır. Bu nedenle emisyon kontrolü için alınacak önlemler çok önemlidir.

Benzin uçucu bir yakıttır ve yakıt deposunda buharlaşarak havaya kaçmaktadır. Benzer şekilde karbüratörde bulunan benzin de buharlaşma ile havaya kaçmaktadır. Yakıt deposundaki havalandırma deliği tıkalı olursa depo içinde vakum oluşmakta benzin akışı durmaktadır. Bu durumda buhar halindeki yakıt havalandırma deliğinden dışarı çıkmaktadır. Bilhassa sıcak ortamlarda bu yoldan önemli miktarda hidrokarbonlar havaya karışmaktadır. Buharlaşma yolu ile oluşan emisyona bu nedenle sınırlama getirilmiştir. 1970 yılında Amerika’da başlayan bu uygulama kısa sürede bütün dünyaya yayılmıştır.

Firmamız, termik oksidasyon tesisleri muayene ve testleri kapsamında olmak üzere atık gaz yakma uygunluk muayenesi çalışmalarını, ilgili yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde yapmaktadır.

 

 

Atık Gaz Yakma Uygunluk Muayenesi

Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği, konut, işyerleri, site, okul, üniversite, hastane, resmi daireler, sosyal dinlenme tesisleri ve çeşitli sanayi kuruluşlarında ısınma amaçlı kullanılan yakma tesislerinden kaynaklanan is, duman, toz, gaz ve buharları havaya bırakan kirleticilerin temiz hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini denetlemek ve kontrol altına almak amacı ile yayınlanmıştır.

Sözü edilen yönetmelikte, sıvı ve gaz yakıtlı yakma tesislerinde, atık gaz ile ısı kayıplarına bazı sınırlamalar getirilmiştir. Atık gaz ile ısı kaybı, yakıtın ısıl değeri bakımından yakma havası ile atık gazın ısı içeriği arasındaki farkı ifade etmektedir.

Sıvı ve gaz yakıtlı yakma tesislerinde, yönetmelik eklerinde açıklanan ölçüm yöntemi ile yapılan ölçümlerden elde edilen atık gaz değeri ile ısı kaybı değerleri belli sınır değerlerini aşamaz. Bu sınırlamalara ve atık gaz ile ısı kaybı sınır değerlerine uyulamayan sıvı ve gaz yakıtlı yakma tesisleri, mevcut teknik gelişmeler ışığında ilgili süreç ve modele uyacak şekilde çalışmak zorundadır.

Petrol, kömür, LPG ve benzeri fosil yakıtlar, egzoz gazları, kimyasal yangınlar, nükleer santraller ve orman yangınları atmosfere, hava kirliliğine neden olan zehirli gazlar yaymaktadır. Bu gazlar sera etkisine ve küresel ısınmaya neden olmaktadır. Diğer yandan asit yağmurları şeklinde ormanlara ve bitki örtüsüne zarar ermekte, dünyanın ekolojik dengesini bozmaktadır. Bu zararlı gazların geri dönüşümü ne yazık ki hiç yoktur. Ancak alınacak bir takım önlemlerle bu kirliliği en aza indirmek mümkündür. Fabrika bacalarına filtre takmak, kalorisi düşük ağaç kömürü yerine kalorisi daha yüksek olan kömürler kullanmak, yakıt olarak mümkün olduğu ölçüde petrol ve kömür yerine doğalgaz kullanmak, rüzgar ve güneş enerjisinden daha fazla yararlanmak, ya da nükleer santraller yerine hidroelektrik santralleri kullanmak hep olumlu adımlardır.

Bu çerçevede atık gaz yakma tesislerinin düzenli kontrolleri de büyük ölçüde bu çabalara katkı sağlamaktadır.

Firmamız, gaz yakma tesisleri muayene ve testleri kapsamında olmak üzere atık gaz yakma uygunluk muayenesi çalışmalarını, ilgili yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde yapmaktadır.

 

 

Baca Çekiş Uygunluk Muayenesi

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik (2009/142/AT) gereğince, gaz yakan cihazların ve ekipmanlarının uygun koşullarda kullanıldığı zaman, insanların ve evde yaşayan hayvanların sağlığını ve eşyaların güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde çalışmaları gerekmektedir. Yönetmelik esaslarına göre, cihazların yapısal özellikleri, kullanıldıkları zaman, normal bir alev ile yanacak ve ancak kabul edilebilir miktarda sağlığa zararlı maddeler verecek şekilde olmalıdır. Aynı zamanda bacalar, yanma sırasında oluşacak maddeleri ortama yaymayacak şekilde olmalıdır. Bu maddelerin tahliyesi için bir bacaya gereksinim duyan cihazların yapısı, baca çekiş koşullarının anormal olduğu durumlarda bile bulunduğu mekana tehlikeli miktarda yanma ürünü yaymayacak şekilde olmalıdır.

Muayane ve test kuruluşları tarafından verilen baca çekiş uygunluk muayenesi hizmetleri, baca çekiş ve hesap uygunluğu kontrollerini, yerleşim uygunluğunu, malzeme ve montaj kontrollerini ve sızdırmazlık testlerini kapsamaktadır.

Bacalar, yakma sisteminin önemli bir parçasıdır ve çevre güvenliği ve insan sağlığı açısından risk oluşturan faktörlerden biridir. Bacaların tasarımlarının, üretimlerinin ve montaj çalışmalarının doğru şekilde yapılması gerekmektedir. Bu husus sadece enerji tasarrufu bakımından değil, yangın tehlikesinden veya karbonmonoksit gazından zehirlenmelerden korunma açısından da önemli bir konudur.

Baca projelerinin ve hesaplamalarının kontrolü, baca tasarımının ilgili standartlar çerçevesinde çekiş yeterliliği bakımından kontrol edilmesi işlemidir. Baca tasarımı değerlendirilmekte ve uygun olan tasarım için uygunluk verilmektedir. Gaz dağıtım şirketi, bu rapor olmadan doğalgaz projesini onaylamamaktadır.

Baca montajının kontrolü ve sızdırmazlık testleri, onaylanan baca projesinin ilgili standartlara uygun şekilde montajının yapılıp yapılmadığının kontrolüne yöneliktir. Yine gaz dağıtım şirketleri, baca sızdırmazlık testi sonuçlarını görmeden gazı kullanıma açmamaktadır.

Firmamız, gaz yakma tesisleri muayene ve testleri kapsamında olmak üzere baca çekiş uygunluk muayenesi çalışmalarını, ilgili yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde yapmaktadır. Bu konuda esasalınanbirkaç standart şunlardır:

  • TS EN 13084-1 Endüstriyel bacalar - Serbest duran - Bölüm 1: Genel özellikler
  • TS EN 13084-4 Bacalar - Serbest duran - Bölüm 4: Tuğla astarlar - Tasarım ve uygulama
  • TS EN 13084-5 Bacalar - Serbest duran - Bölüm 5: Tuğla astarlar için malzeme - Mamul özellikleri
  • TS EN 13084-6 Bacalar - Serbest duran-Bölüm 6: Çelik astarlar - Tasarım ve uygulama

 

 

Cihaz Gaz Yakma Uygunluk Muayenesi

Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik (2009/142/AT), Avrupa Birliği’nin gaz yakan araçlar direktifi esas alınarak hazırlanmıştır. Avrupa Birliği’ne sunulacak her türlü gaz yakan cihazların ve bunlara ait ekipmanların, emniyetli ve güvenilir olması talep edilmektedir. Söz konusu direktif ve yönetmelik, Avrupa Birliği ülkelerine gönderilecek cihaz ve ekipmanlarda olması gereken temel gereklilikleri kapsamaktadır. Ancak bu gerekliliklerin nasıl yerine getirileceği konusunda bir uyarı veya örnek vermemektedir. Bu şekilde üretici firmalara teknik çözümler konusunda esneklik tanınmıştır. Bu konuda tek beklenti, uyumlulaştırılmış standartlar yönetmeliği çerçevesinde üretim yapılmasıdır.

Bu yasal düzenlemelerde gaz yakan cihazlar derken, ısınma,yemek pişirme, soğutma, sıcak su elde etme, aydınlatma veya yıkama amacı ile kullanılan ve gerektiğinde sıcaklığı 105 dereceyi aşmayan su elde etmek için gaz yakan cihazları kasdedilmektedir. Gaz yakan cihazların ekipmanları derken de bu sayılanlar dışında kalan, gaz yakan cihazlara takılmak üzere tasarlanan ve ticari amaçlarla kendi başına pazarlanan kontrol ve ayarlama araçları kasdedilmektedir.

Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik (2009/142/AT), 1996 yılından itibaren yasal bir zorunluluk getirmektedir. Yönetmelik kapsamına giren bütün cihazların ve ekipmanların CE işareti taşıması gerekmektedir. Ancak yönetmeliğin bazı noktalarda istisnaları bulunmaktadır. Örneğin yönetmeliğe göre gaz yakıt, 1 bar basınç altında 15 derece sıcaklıkta gaz halinde bulunan yakıttır. Bu yüzden doğal gaz ve LPG kullanan cihazlar birbirlerinden ayrılmaktadır.

Muayane ve test kuruluşları tarafından verilen cihaz gaz yakma uygunluk muayenesi hizmetleri, ısınma, yemek pişirme, soğutma, sıcak su elde etme, aydınlatma veya yıkama ve ütüleme amacı ile kullanılan cihazları kapsamaktadır. Yukarıda sözü edilen yönetmelik bu konuda temel gerekler ve cihazların tasarım ve performansına yönelik gereklilikleri tanımlamaktadır. Örneğin, cihazlar ile birlikte uygun kurulum, bakım ve kullanma talimatları verilmeli, cihazlar uygun malzemelerden yapılmalı, kötü hava koşulları ve şebeke dalgalanmaları gibi olumsuzluklardan etkilenmemeli, normal düzeyde aşınma ve eskime göstermeli, yanmamış gaz çıkışını engellemeli, emniyetli bir şekilde tutuşma gerçekleştirmeli, kumandaları aşırı ısınmamalı ve kabul edilebilir miktarda enerji tüketmelidir.

Firmamız, gaz yakma tesisleri muayene ve testleri kapsamında olmak üzere cihaz gaz yakma uygunluk muayenesi çalışmalarını, ilgili yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde yapmaktadır.

 

 

Tesis Yerleşim Uygunluk Muayenesi

2011 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik (2009/142/AT) yayınlanmıştır. Bu yönetmeliğin çıkarılma amacı, gaz yakan cihazların ve ekipmanlarının normal koşullarda kullanıldığı zaman, insanların ve evde yaşayan hayvanların sağlığını ve eşyaların güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde piyasaya sunulmalarını ve hizmete alınmalarını sağlamaktır.

Muayane ve test kuruluşları tarafından verilen yerleşim uygunluk muayenesi hizmetleri, ticari tip pişirme cihazları, endüstriyel amaçlı özel tasarlanmış cihazlar ve kazan dairesi ve ısı merkezleri gibi gaz yakan cihazları kapsamaktadır. Bu sayılan cihazların güvenli ve risk yaratmayacak bir şekilde çalışması, bir yandan bu cihazların ve cihaz üzerindeki güvenlik ekipmanlarının kontrol ve muayenelerini bir yandan da bulunduğu yerin kontrolllerini içermektir.

Ülkemizde de gaz dağıtım şirketleri, gaz yakan cihazların yerleşim yerlerinin uygunluk muayenesini, bilhassa ilk kurulum öncesinde talep etmektedir. Muayane ve test kuruluşları, yerleşim uygunluk kontrol ve muayene işlemlerini yaparken, esas olarak şu yasal düzenlemelere ve standartlara uygun davranmaktadır:

  • Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) İç Tesisat Yönetmeliği
  • Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik
  • Yapı İşleri İnşaat, Makine ve Elektrik Tesisatı Genel Teknik Şartnamelerine Dair Tebliğ
  • TS 7363 Doğalgaz - Bina İçi Tesisatı Projelendirme ve Uygulama Kuralları

Gaz yakan cihazlar ile ilgili olarak kurulumunun, kurallara uygun şekilde yapılması, ayarlanması ve doğru çalışmasının sağlanması gerekmektedir. Bu cihazların yerleşim yerleri ve kurululuş esasları, güvenle kullanılmasını sağlayacak şekilde, kullanılan gazın türü, kullanılan gazın besleme basıncı, gerekli temiz hava akışı ve cihazın yanma havası beslemesi kontrol edilmek zorundadır.

TS 7363 standardı şu hususları kapsamaktadır:

  • Doğal gaz teslim noktasından beslenen ve bina içine kurulan doğal gaz cihazlarını
  • Bu cihazlara gaz gönderen doğal gaz tesisatını
  • Yanma sonucu ortaya çıkan atık gazların tahilyesi için duman bacası ve kanallarına yönelik proje ve detaylarının düzenlenmesini, yerleştirilmesini ve doğal gaz tesisatının test ve muayene işleminden sonra kullanıma açılmasını
  • Bina içinde güvenli doğalgaz kullanımına yönelik uyulması gereken kuralları

Firmamız, gaz yakma tesisleri muayene ve testleri kapsamında olmak üzere tesis yerleşim uygunluk muayenesi çalışmalarını, ilgili yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde yapmaktadır.