• +90 212 702 00 00
  • +90 532 281 01 42
  • info@muayene.com
trarbgzh-TWenfrkadefaru

Araç İçi Kullanılan Cihazlar İçin EMC Testleri

Günümüzde otomotiv sektörü öyle büyük değişim göstermektedir ki özellikle otomotiv elektroniğindeki gelişmeler bu değişimin önemli bir kısmını teşkil etmektedir. Otomotiv elektroniğinin en önemli bileşenleri arasında ABS (ani frenlemelerde tekerleklerin kilitlenmesini önleyen sistem), ASR (ani patinaj sistemi), airbag (hava yastıkları sistemi), ESP (elektronik denge programı), mesafe kontrol sistemi ve benzer sistemler güvenlik açısından dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra hidrolik direksiyon, klima sistemi, elektrikli koltuk ayarları, elektrikli dikiz aynaları, kumandalı camlar ve bunlara benzer sürücü ve yolcu konforunu ilgilendiren sistemler gelişmektedir.

Yukarıda sayılanlar yanında cruise sistemi (hız sabitleyici sistem), otomatik mesafe uyarı sistemi, otomatik far kumandaları, park sistemleri, otomatik yağmur sensörleri, uzaktan anahtarsız giriş sistemi, otomatik vites değiştirme sistemleri, gece görüş sistemleri, elektrik park freni ve navigasyon sistemleri gibi başka elektronik sistemler de geliştirilmektedir.

Ancak otomobillerde bu kadar sistemin birarada ve birbirlerini etkilemeden çalışmaları önemli bir noktadır. Bunu sağlayacak olan elektromanyetik uyumluluk testleridir. Bu testler bütün elektrikli ve elektronik cihazlarda ve sistemlerde olduğu gibi motorlu araçlardaki sistemler için de yapılmaktadır.

Mobil telefonların ilk çıktığı dönemlerde araçlardaki ABS otomatik frenleme sistemlerinin bundan etkilendiği hatırlanacaktır. Buradaki etkilenme elektromanyetik uyum problemidir. Günümüzde geliştirilen teknolojiler sayesinde bu problem ortadan kalkmıştır ama bunun sağlanması önemli ölçüde, yapılan yasal düzenlemeler ve çıkarılan standartlar ve işletmelerin bunlara uyuması sayesinde gerçekleşmiştir.

Bu testler yapılmasa ve elektronik sistemlerin uygunlukları sağlanmasa, belki de araçta kullanılan navigasyon sisteminin yaydığı elektromanyetik dalgalar, örneğin aracın hız sabitleyici sistemini etkiyebilir ve cruise sistemi devre dışı kalabilir. Ya da aracın ateşleme sisteminden gelen gürültü, müzik sistemine yansıyabilir ve keyifli bir sürüşün tadı kaçabilir.

Otomotiv sektöründe mekanik sistemlerin yerine, artık elektronik sensör ve hareketlendiricilerin yer aldığı sistemler gelmektedir. Bu sistemler genel olarak x by wire olarak ifade edilmektedir. Ancak bu yeni sistemler, 42 voltluk güç kaynağına gereksinim duymaktadır. Otomotiv sektöründe bu yönde de çalışmalar sürmektedir. Bugünün ABS ve EPS gibi araç teknolojileri araçlarda uyum içinde çalışmaktadır ancak teknolojik çalışmalar durmamaktadır. Her yeni gelişen teknoloji, beraberinde elektromanyetik uyumluluk problemlerini de getirmektedir.