• +90 212 702 00 00
  • +90 532 281 01 42
  • info@muayene.com
trarbgzh-TWenfrkadefaru

Ürün yeterlilik programlarında, şok testi, patlama, düşme ya da çarpışmadan kaynaklanan ani hızlanmanın etkisini ölçmek için kullanılır. Laboratuarlarımız, zorlu endüstriyel, nakliye ve askeri ortamlara yönelik ürünler hazırlamak için şok testi yapmaktadır.

Bazen titreşim testi ile karşılaştırıldığında , şok testi gerçek dünya kullanımını simüle etmek için belirli bir kuvvet kullanır. Hız ve kuvveti hesaplamak için bir ivmeölçer kullanarak, bileşenler bir saniyeden daha az bir süre 50.000 g'a kadar yüklere maruz kalır. Laboratuarlarımız daha sonra ürünü hasar ve stres açısından değerlendirir ve çalışma ortamının taleplerini karşılayabilmesini sağlar.

TÜRCERT'in uzman ekibi RTCA DO-160 , MIL-STD-810G , DEF STAN 00-35 ve TS EN 60068 dahil olmak üzere çeşitli endüstriyel ve askeri standartlara şok testi uygular. Mühendislerimiz ayrıca karmaşık veya özel projeleri destekleyerek destekleyebilirler. protokol geliştirme veya şartname seçimi.

TÜRCERT Avantajı

Küresel bir laboratuvar platformu olarak, zamanında ve bütçe dahilinde doğru sonuçlar verebilecek uzmanlığa ve kapasiteye sahibiz. Uzmanlarımız, kalifikasyon testlerinin zaman açısından kritik niteliğini anlar ve güvenilir test ve sertifikasyon için tek kaynaklı bir sağlayıcıdır. TÜRCERT en zorlu projeler için bile tercih etmeniz gereken test ortağıdır.

Şok test yöntemleri

Şok testleri, çarpışma, düşme veya patlama nedeniyle meydana gelen ani hızlanmanın ürünün hayatında karşılaşabileceği koşulları simüle etmek için etkisini ölçmek için kullanılır.

Laboratuvarlarımız çok çeşitli mekanik şok testi gereksinimlerini yerine getirebilmektedir. 

Rutin olarak test ettiğimiz yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • Operasyonel şok ve çarpışma güvenliği
  • Gunfire simülasyonu
  • Yarım sinüs (şok darbe) testi
  • Çürüyen sinüs dalgası testi
  • Çarpma / şok testi
  • Şok ve dürtü testi
  • Bırak testi
  • Darbe testi

Şok testi şok darbelerinden oluşur, örneğin yarım sinüs, haversin, testere dişi ve yamuk.  Pyroshock ve balistik şok testleri profesyonellik gerektirir ve klasik şoklar olarak kabul edilmez. Klasik şoklar, Elektro Dinamik (ED) Çalkalayıcılar, Serbest Düşme Damla Kulesi veya Pnömatik Şok Makineleri üzerinde yapılabilir. Bir şok testini tanımlamak için gerekli olan parametreler Gs veya m / sn ^ 2 cinsinden ifade edilen tepe ivmesi, impulsun şekli ve milisaniye cinsinden süredir. Şok tablosu aniden yön değiştirdiğinde klasik şok darbesi oluşur. Yönündeki bu ani değişim, şok veya ivme impulsu yaratan hızlı bir hız değişikliğine neden olur.

Klasik şoklar bir seferde bir yönde ve bir eksende uygulanır. Çoğu özellik, ürünün her bir eksen boyunca hem pozitif hem de negatif yönde şok olmasını gerektirir. Bir ED çalkalayıcı üzerinde şok testleri yapılırsa , çalkalayıcı polariteyi tersine çevirebilir ve fikstür ve numuneyi döndürmeden her bir eksenin her iki yönünde şok yapabilir. Bir şok makinesinde şok testi yapılırken, makine sadece bir eksende ve bir yönde şok uygulayabilir. Farklı yönler ve eksenler boyunca şoklar uygulamak için fikstür ve numune döndürülmelidir.

Sahne şok testleri bir şok makinesinde bir ED çalkalayıcı kullanılarak çok farklıdır. Şok makinesinde bir darbe yaratmak için, şok tablosu önceden belirlenmiş bir yüksekliğe doğru yukarı kaldırılır. Tablo serbest bırakılır, ardından bir şok programcısını etkileyen aşağıya doğru düşer veya hızlanır. Tablo, şok programcısının yönünü ve hızını çok hızlı bir şekilde değiştirmesini sağlar. Son olarak, ikinci bir etki oluşmadan önce tablo durdurulur. Şok programcısı tipik olarak kauçuk veya keçe malzeme, kurşun topakları veya özel gaz silindirleridir..

Bir ED çalkalayıcı üzerinde şoklar gerçekleştirirken, kontrol yazılımı, çalkalayıcı tablasını nasıl hareket ettireceğini ve impulsu nasıl oluşturacağını belirler. Kullanıcı, yazılımda şok tipi, G Seviyesi ve süre gibi parametreleri girmelidir. Şok programcıları kullanılmaz. Tablo, ED çalkalayıcı ve denetleyici tarafından aniden hareket ettirilir.

Yarım Sinüs Şok Testi

Bir yarım sinüs şok darbe, bir yarım sinüs dalgasının bir şekle sahiptir. Şok, 11 milisaniyelik bir süre ile yaklaşık 150 G pik hızlanmadır. Yarım sinüs şokları için şok programcıları genellikle kauçuk veya keçedir.

Haversine Şok Testi

Yarım sinüs şoku ile Haversine Shock arasında çok fazla fark yoktur . Yarım sinüs nabız şekli haversin nabız şekline göre biraz daha yuvarlaktır. ED çalkalayıcı kontrolörü bunları ayırt edebilir.

Testere dişi şok testi

Bir Sawtooth Şok bir testere bıçağının diş benzer bir üçgenin şekline sahiptir. Şok, 11 milisaniyelik bir süre ile yaklaşık 20 G tepe ivmesidir. Mavi iz, fikstürün tabanı üzerindeyken, ürünün test edilen tepkisinin bulunduğu kırmızı ve yeşil renktedir. Şok uygulandıktan sonra ürünün kırmızı izinde çaldığına dikkat edilir. Testere dişi şokları için şok programlayıcıları tipik olarak deforme olabilen kurşun topaklardır.

Trapezoid (Dikdörtgen veya Kare) Şok Testi

Bir Trapez Darbe dürtü Dikdörtgen veya Kare Şok olarak tanımlanır. Bir yamuk şok bir dikdörtgen veya kare şeklindedir. Şok tipik bir şekilde yamuk şok gösterilmektedir. Trapezoid şok, 10 milisaniyelik bir süre ile yaklaşık 50 G pik hızlanmadır. Dikenli şimşeklerin kenarlarının biraz yükselme ve düşme süreleri vardır, bu yüzden dikey değildirler. Trapezoid şoklar için şok programcıları genellikle alüminyum petek malzeme veya gaz silindirlerine uygular.

Düşme ve Bırakma Testi

Düşürme testleri ürün kırılganlık değerlendirmesi, prototip testi, paket ve yastık değerlendirmesi ve askeri standartlara uyum için yaygın olarak kullanılmaktadır. Serbest bırakılan kutulardan kılavuz raylı test donanımına kadar birçok farklı damla testi vardır.

Şok testleri için TÜRCERT ile iletişime geçebilirsiniz.